2014-08-12

zupa buraczkowa z fasolką szparagową i jajkiem na wołowinie...

Składniki:


mięso wołowe 70 dag, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, buraki czerwone 1 kg, fasolka szparagowa 30 dag, ziemniaki 4 sztuki, kucharek 3 łyżeczki, koncentrat z buraków 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, jajka ugotowane na twardo - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony - do smaku


ładny kawałek szpondra wołowego opłukać, zagotować w niedużej ilości wody i wodę odlać, wlać teraz odpowiednią ilość wody i zagotować

wsypać ziele i liście i gotować z 40 minut pod przykryciem

wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, obrane i starte na tarce grubsze oczka buraczki, fasolkę szparagową, ziemniaki i gotować z 35 minut

do smaku doprawić kucharkiem, koncentratem z buraków, pieprzem, majerankiem, koperkiem

podawać z mięskiem, z jajkiem ugotowanym na twardo.............SMACZNEGO!!!