2014-08-14

śliwki i brzoskwinie wpadły na ciasto drożdżowe...

Składniki:


jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól - szczypta, masło lub margaryna 1/2 kostki, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 65 dag, drożdże suche 1 opakowanie, aromat cytrynowy 4 krople, śliwki 20 sztuk, brzoskwinie 2 duże, polewa czekoladowa - w opisie


do misy robota dać jajka i z cukrami, szczyptą soli hakiem wymieszać

stopić palmę i wlać zimne mleko do palmy i można od razu wlać letnie do jajek mieszając hakiem

wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać, w trakcie dodać aromat cytrynowy, ciasto wyrabiać z 10 minut i zostawić w misie robota przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę

wyrośnięte ciasto parę razy zamieszać hakiem

dwie keksówki 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i po równo rozdzielić ciasto do każdej foremki

na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek i plastry brzoskwiń

piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia

POLEWA: czekoladę gorzką i białą z 1 łyżką gęstej śmietany 18% rozpuścić mieszając w misce na garnku z gotującą się wodą

z wystudzonego ciasta usunąć papier do pieczenia i roztopioną gorącą polewą polać po wierzchu ciasta

ciasta zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy

ciasto jest przepyszne i warte polecenia i zjedzenia.............SMACZNEGO!!!