2014-08-03

muffinki jabłkowe czyli polskie jabłka jemy...

Składniki:


olej rzepakowy 1/4 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 3 sztuki, czekolada gorzka 1 tabliczka

biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ"



olej, jajka, mleko, cukier i cukier wanilinowy dobrze rózga roztrzepać

wsypać mąkę z proszkiem i niebyt dokładnie wymieszać na ciasto o konsystencji gęstej śmietany

umyte jabłka ze skórką pokroić na cienkie ósemki i po kilka sztuk powkładać do foremek na muffinki - silikonowe użyłam

na jabłka dać ciasta do prawie pełnej foremki

na wierzch położyć kostkę gorzkiej czekolady

piec w 200C około 25 minut i zostawić w foremkach do wystudzenia

muffinki są pyszniutkie z naszych polskich jabłek............SMACZNEGO!!!

te muffinki można podać z lodami jakie lubisz i np. z zimnym Cydrem jabłkowym, który jest pysznie gazowany jak szampan i doskonale gasi pragnienie i komponuje się smakowo z muffinkami......

popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA...
zBLOGowani.pl