2014-08-19

marynowana w przyprawie do ryb flądra z patelni...

Składniki:


flądra 12 średnie, przyprawa do ryb 1 opakowanie, sok z cytryny 1 sztuka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba


przyprawę do ryb dobrze wymieszać z sokiem z jednej dużej cytryny wyciśniętym

kupiłam świeżą flądrę od rybaków i poprosiłam o usunięcie czarnej skóry, biała została - jak masz wprawę to można samemu usunąć skórę nożem ostrym do filetowania

flądry oczyściłam z wnętrzności - usunęłam głowy, nożyczkami odcięłam płetwy, ogon i dobrze opłukałam

do marynaty dać flądry i dobrze je natrzeć, do lodówki na 3-4 godziny schować

obsypane mąką flądry kłaść na gorącym oleju białą skórą

smażyć flądry z każdej strony na rumiano i odkładać na ręcznik papierowy

takie flądry prosto z patelni lubimy zjeść z pieczywem.........SMACZNEGO!!!