Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
olej rzepakowy 200 ml,
mleko 3,2% 400 ml,
mąka pszenna 40 dag,
proszek do pieczenia 2 łyżki,
cukier waniliowy 1 łyżka,
kakao 3 łyżki,
mleko 3,2% 4 łyżki,
polewa czekoladowa 1 opakowanie,
cukier - ile potrzeba
całe jajka, cukier, cukier waniliowy ubić w robocie na kogel-mogel z 8 minut na dużych obrotach
do masy jajecznej w czasie miksowania na mniejszych obrotach wlać olej
następnie w trakcie miksowania wlać mleko i z 1 minutę miksować
robot wyłączyć i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować z 3 minuty
połowę jasnego ciasta przełożyć do innego pojemnika i do pozostałego w misie robota wsypać kakao, mleko i z 1 minutę miksować
forma silikonowa z kominkiem 24cm - do formy dodawać łyżką na przemian ciasto jasne i ciemne
ciasto piec w 200C około 40-45 minut - do suchego patyczka, lekko przestudzone wyjąć z formy na kratkę
polewę czekoladowo-orzechową roztopić wg instrukcji, polać ciasto i jak zastygnie posypać pudrem cukrem
babka jest po prostu pyszna.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz