Składniki:
bób 1 kg,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 5 sztuk,
olej rzepakowy 2 łyżki,
bułka tarta 3/4 szklanki,
jajka 1 sztuka,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
natka pietruszki 2 łyżki,
bazylia świeża 1 łyżka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
bób opłukać, zalać wodą i gotować do miękkości bez soli około 30 minut - ugotowany wylać na sito i wystudzić
pałką blendera zmiksować bób razem ze skórką i dodać jajko, łatwiej się zmiksuje
posiekaną cebulę, czosnek zeszklić na oleju i wystudzić - dodać do zmiksowanego bobu
bób dobrze wyrobić najlepiej ręką z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, natka pietruszki i na koniec dodać posiekane listki bazylii
na gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano z obu stron i odkładać na ręcznik papierowy
kotlety są po prostu przepyszne i na ciepło i na zimno, można podać z sosami, surówkami lub same zajadać.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz