2014-07-10

ciasto z pianką rabarbarową...

Składniki


PIANKA: białka 4 sztuki, cukier puder 2 łyżki, sól - szczypta, rabarbar 1/2 kg, cukier 3 łyżki

CIASTO: żółtka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 3 łyżki, mleko 6 łyżek, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki


obrany rabarbar pokroić na kawałeczki i zasypać cukrem na godzinę, kilka razy przemieszać - potem wsypać na sito a sok co odcieknie można użyć do kompotu

CIASTO: żółtka utrzeć mikserem z cukrami na kogel-mogel

dodać maki z proszkiem przesiane, mleko, olej i mikserem na dużych obrotach ucierać z 2 minuty

tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia, dać ciasto do blaszki i piec pierwszy raz z 20 minut

PIANKA: z 5 minut przed końcem pierwszego pieczenia ciasta ubić na sztywno pianę z białek razem z solą i cukrem

do piany wsypać z sita rabarbar i delikatnie zamieszać i na na podpieczone ciasto przełożyć pianę z rabarbarem i piec jeszcze z 20 minut

ciasto wyjąć z blaszki i papieru dopiero gdy jest wystudzone, można posypać cukrem pudrem

ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!!