2014-07-13

ciasto filo z truskawkami i jabłkiem prażonym...

Składniki:


ciasto filo 1 opakowanie, woda 1/2 szklanki, mleko 3,2% 2 łyżki, truskawki 30 dag, jabłka prażone 250 ml/słoik, cukier puder - ile potrzeba


płat ciasta filo posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie z mlekiem i na ten posmarowany układać nowy płat i posmarować - i tak wszystkie płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, najlepiej kłaść na czystym ręczniku kuchennym, będzie łatwiej się zwijać w roladę

na wierzchu ciasta rozsmarować prażone jabłka i poukładać truskawki

zwinąć dość ciasno ciasto jak roladę, położyć na papierze do pieczenia i piec około 35 minut w 200C

upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i sokiem który wyciekł w czasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta - ten sok jest jak syrop i na cieście robi słodką glazurę

jak ciasto dobrze wystygnie posypać pudrem cukrem

ciasto filo przypomina ciasto francuskie choć jest mniej kruche............SMACZNEGO!!!