Składniki:
ciasto filo 1 opakowanie,
woda 1/2 szklanki,
mleko 3,2% 2 łyżki,
truskawki 30 dag,
jabłka prażone 250 ml/słoik,
cukier puder - ile potrzeba
płat ciasta filo posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie z mlekiem i na ten posmarowany układać nowy płat i posmarować - i tak wszystkie płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, najlepiej kłaść na czystym ręczniku kuchennym, będzie łatwiej się zwijać w roladę
na wierzchu ciasta rozsmarować prażone jabłka i poukładać truskawki
zwinąć dość ciasno ciasto jak roladę, położyć na papierze do pieczenia i piec około 35 minut w 200C
upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i sokiem który wyciekł w czasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta - ten sok jest jak syrop i na cieście robi słodką glazurę
jak ciasto dobrze wystygnie posypać pudrem cukrem
ciasto filo przypomina ciasto francuskie choć jest mniej kruche............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz