2014-07-05

bób z czosnkiem cebulą, bazylią czyli smaczne kotlety...

Składniki:


bób 1 kg, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 2 łyżki, bazylia świeża 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba


bób opłukać, zalać wodą i gotować do miękkości bez soli około 30 minut - ugotowany wylać na sito i wystudzić

pałką blendera zmiksować bób razem ze skórką i dodać jajko, łatwiej się zmiksuje

posiekaną cebulę, czosnek zeszklić na oleju i wystudzić - dodać do zmiksowanego bobu

bób dobrze wyrobić najlepiej ręką z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, natka pietruszki i na koniec dodać posiekane listki bazylii

na gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano z obu stron i odkładać na ręcznik papierowy

kotlety są po prostu przepyszne i na ciepło i na zimno, można podać z sosami, surówkami lub same zajadać.............SMACZNEGO!!!