wątróbki z kurczaka 70 dag, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, ogórek zielony 1 sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, woda 2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku
wątróbkę kurczaka oczyścić z żyłek, błonek, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym
obsypaną mąką smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano - zrumienioną wątróbkę odkładać na talerz
cebulę pokroić w talarki, posypać kucharkiem, pieprzem i zeszklić na tłuszczu po wątróbce
dodać obrany, pokrojony zielony ogórek, koncentrat pomidorowy Pudliszki i podsmażać z 5 minut mieszając
do cebuli wlać wodę i zagotować - dodać majeranek i gotować z 3 minuty na większym ogniu
włożyć do sosu wątróbkę i dusić z 10 minut na małym ogniu pod przykryciem
wątróbka dzięki ogórkowi ma wyjątkowy i oryginalny smak, można ją podać z pieczywem, z ryżem, z ziemniakami.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz