filet z dorsza 4 sztuki, koperek siekany 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, mąka pszenna 2 łyżki, olej do smażenia - ile potrzeba
SOS POMIDOROWY: olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 3 sztuki, cukier 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, woda 1 szklanka, koperek siekany 2 łyżki
kupiłam nieduże filety świeżego dorsza i opłukałam je, osuszyłam na ręczniku papierowym
filety natrzeć posiekanym koperkiem, obsypać mąka i na mocno gorącym oleju usmażyć je na rumiano
na oleju zeszklić na złocisto pokrojoną w talarki cebulę, posypać cukrem, kucharkiem, pieprzem
dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, wlać wodę i dusić z 10 minut na średnim ogniu
gorącym sosem pokryć usmażone filety dorsza, najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz