2014-06-18

małe ciasto drożdżowe z truskawką...

Składniki:


drożdże suche 7 gram, mąka tortowa 1/2 kg, jajka 2 sztuki, mleko ciepłe 1/3 szklanki, masło lub margaryna 1/3 kostki, sól - szczypta, cukier 1/2 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, truskawki świeże 1/2 kg


mleko, palmę, cukier podgrzać do stopienia palmy i i ostudzić na letnio - potem rózgą razem z jajkami dobrze wymieszać

mąkę przesiać do misy robota, wsypać sól, cukier waniliowy, suche drożdże i krótko przemieszać hakiem

następnie wlać letnie mleko z palmą i z jajkami i hakiem wyrabiać z 10 minut

misę nakryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia około 1 godzinę

następnie hakiem krótko wyrobić ponownie ciasto i przełożyć je do silikonowej formy średnica 24cm - użyłam okrągłej

na cieście lekko wciskając rozłożyć dość gęsto truskawki i piec w 200C około 40 minut - ciasto po upieczeniu zostawić do wystudzenia

nam to ciasto smakuje z zimnym mlekiem...............SMACZNEGO!!!