Składniki:
drożdże suche 7 gram,
mąka tortowa 1/2 kg,
jajka 2 sztuki,
mleko ciepłe 1/3 szklanki,
masło lub margaryna 1/3 kostki,
sól - szczypta,
cukier 1/2 szklanki,
cukier waniliowy 1 łyżeczka,
truskawki świeże 1/2 kg
mleko, palmę, cukier podgrzać do stopienia palmy i i ostudzić na letnio - potem rózgą razem z jajkami dobrze wymieszać
mąkę przesiać do misy robota, wsypać sól, cukier waniliowy, suche drożdże i krótko przemieszać hakiem
następnie wlać letnie mleko z palmą i z jajkami i hakiem wyrabiać z 10 minut
misę nakryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia około 1 godzinę
następnie hakiem krótko wyrobić ponownie ciasto i przełożyć je do silikonowej formy średnica 24cm - użyłam okrągłej
na cieście lekko wciskając rozłożyć dość gęsto truskawki i piec w 200C około 40 minut - ciasto po upieczeniu zostawić do wystudzenia
nam to ciasto smakuje z zimnym mlekiem...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz