2014-06-04

kasza gryczana z pieczarkami w naleśnikach...

Składniki:


NALEŚNIKI: woda gazowana 2 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, mąka tortowa 2,5 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki

FARSZ: kasza gryczana 1 woreczek, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka , kucharek 1 łyżeczka


całe jajka "L" ubić z cukrem z 3-5 minut

wsypać mąkę, cukier, sól, wlać olej, mleko, wodę i zmiksować z 3 minuty - odstawić ciasto na 30 minut

patelnię do naleśników 28 cm przetrzeć olejem i rozgrzać

smażyć cienkie, złociste naleśniki

kaszę gryczaną ugotować, pieczarki podsmażyć z cebulą na oleju i wsypać kaszę, do smaku dodać kucharka i pieprz

mieszając podsmażać do odparowania płynu

na naleśnik nałożyć porcję kaszy, podwinąć brzegi i zawijać ciasno roladki

naleśniki są syte i smaczne, podałam je z surówką z młodej kiszonej kapusty - przepis "TUTAJ"............SMACZNEGO!!!