2014-06-11

karkówka w pomidorach do placków z młodych ziemniaków czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso

Składniki:


MARYNATA: karkówka 60 dag, przyprawa w płynie 4 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 duża, mąka pszenna 4 łyżki

PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW: ziemniaki młode 1 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba

DODATKI: koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, śmietana 12% - ile potrzeba


karkówkę i cebulę pokroić w kostkę, przyprawy do marynaty wymieszać i dobrze wygnieść w nich karkówkę, do lodówki schować na kilka godzin

karkówkę obsypać mąką i na gorącym oleju zrumienić, można dodać jeszcze papryki ostrej

następnie dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, wlać wodę i zamieszać, dusić do miękkości karkówki około 30 minut, co jakiś zamieszać aby nadmiar wody odparował i nie przypalił mięsa

obrane młode ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza dobrze zmiksować i odstawić na 30 minut, odlać nadmiar soku

dobrze wymieszać ziemniaki z resztą podanych składników /bez oleju/

na rozgrzanym oleju smażyć rumiane placki z obu stron

odkładać je na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu się wchłonął

placki podawać z karkówką z odrobiną śmietany do smaku.............SMACZNEGO!!!

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje