Składniki:
mąka tortowa 2 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
aromat waniliowy 5 kropli,
kakao 4 łyżki,
mleko 3,2% 150 ml,
olej rzepakowy 150 ml,
jajka 4 sztuki,
śliwki 60 dag,
cukier puder - ile potrzeba
całe jajka, aromat waniliowy, olej, mleko i cukier dobrze roztrzepać rózgą
do mokrych wsypać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i "byle jak" krótko wymieszać, mogą być małe grudki w cieście - będzie pulchniejsze jak w muffinkach
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i tartą bułką obsypać
ciasto dać do blaszki i poukładać dość gęsto śliwki bez pestek
ciasto piec w 200C około 40-45 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia, dopiero ciasto wyjąć na talerz
zimne ciasto posypać cukrem pudrem dość obficie
dzięki śliwkom ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz