2014-06-13

kakaowiec ze śliwkami...

Składniki:


mąka tortowa 2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 5 kropli, kakao 4 łyżki, mleko 3,2% 150 ml, olej rzepakowy 150 ml, jajka 4 sztuki, śliwki 60 dag, cukier puder - ile potrzeba


całe jajka, aromat waniliowy, olej, mleko i cukier dobrze roztrzepać rózgą

do mokrych wsypać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i "byle jak" krótko wymieszać, mogą być małe grudki w cieście - będzie pulchniejsze jak w muffinkach

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i tartą bułką obsypać

ciasto dać do blaszki i poukładać dość gęsto śliwki bez pestek

ciasto piec w 200C około 40-45 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia, dopiero ciasto wyjąć na talerz

zimne ciasto posypać cukrem pudrem dość obficie

dzięki śliwkom ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne..........SMACZNEGO!!!