2014-06-30

babka drożdżowa z rodzynkami...

Składniki:


mąka tortowa 50 dag, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 10 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, drożdże 1/2 kostki, sól - szczypta, rodzynki sułtanki 10 dag, polewa toffi 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba


drożdże rozetrzeć w z odrobiną cukru, mąki, ciepłego mleka i odstawić na 30 minut

do misy robota dać całe jajka i widelcem je rozbełtać

dodać mąkę, sól, cukier, ciepłe mleko, stopioną ostudzoną palmę, rodzynki sułtanki i zaczyn drożdżowy

ciasto wyrabiać hakiem z 10 minut i zostawić w misie do wyrośnięcia na około 1 godzinę

wyrośnięte ciasto jeszcze z 1 minutę wyrobić w robocie i przełożyć do formy silikonowej z kominkiem 24 cm

piec w 200C około 40 minut do suchego patyczka

polewę toffi z opakowania przełożyć do miseczki, dodać 5 dag białej czekolady, 2 łyżki śmietany 18% i w kąpieli wodnej roztopić mieszając

ciasto wystudzone wyjąć z formy i polać polewą, posypać kolorową posypką

taką babkę lubimy np. z dżemem domowym z jabłek i śliwek...........SMACZNEGO!!!