CIASTO: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
DODATKI: rabarbar 1 kg, gorąca woda 2 litry, cukier 3/4 szklanki Lubię, budyń śmietankowy 1 opakowanie
KRUSZONKA KOKOSOWA: masło lub margaryna 120 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram, wiórki kokosowe 4 łyżki
rabarbar obrać, pokroić na kawałeczki i zalać gotowaną gorącą wodą, zostawić na 20 minut
wylać na sito aby dobrze odciekła woda - wodę, która odciekła i sok który puścił po cukrzeniu wykorzystuję do picia np. z sokiem malinowym - rabarbar z sita wsypać do miski i posypać cukrem, odstawić na 30 minut - odlać sok jaki jest w misce i rabarbar wymieszać z budyniem śmietankowym z cukrem
całe jajka "L", cukier, miękką palmę, cukier waniliowy zmiksować w robocie z 6 minut lub mikserem wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto
tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i do blaszki dać ciasto, rozsmarować na dnie i trochę na rancie
do ciasta dać cały rabarbar - nakładam ręką aby ewentualny sok pozostał w misce
miękkie masło użyłam = wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić w robocie - kruszonkę wysypać na rabarbar
piec w 200C około 45-50 minut - zostawić do wystudzenia - z wystudzonego ciasta usunąć delikatnie papier do pieczenia i przełożyć ciasto na talerz
ciasto jest przepyszne z chrupiącą kokosową kruszonką...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz