2014-05-04

marynowane kacze udka w jabłkach...

Składniki:


udka z kaczki 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czarny pieprz mielony Prymat, słodka papryka Prymat 1 łyżeczka, miód pszczeli 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, jabłka 4 sztuki, przyprawa w płynie - do smaku


przygotować marynatę: olej, pieprz, papryka, majeranek, miód, kucharek, sok z cytryny dobrze wymieszać

udka kacze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym

natrzeć je marynatą i do lodówki na 2-3 godziny

na gorącym oleju zrumienić udka z każdej strony i dusić je pod przykryciem do miękkości mięsa

jabłka bez skórki pokroić na większe kawałki i dodać je do kaczki

bez przykrycia je podsmażać z 15 minut, do smaku można dodać przyprawę w płynie i majeranku 2 łyżeczki.............SMACZNEGO!!!