2014-05-02

gruszki w galaretce w biszkopcie...

Składniki:


BISZKOPT: jajka 2 sztuki, gorąca woda 3 łyżki, sok z cytryny 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

DODATKI: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 2 opakowania, gruszki 8 sztuk, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana kremówka 330 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, kakao do posypania - ile potrzeba


całe jajka "L", gorąca woda, cukier, cukier waniliowy miksować mikserem na najwyższych obrotach 6-8 minut

wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i miksować z 2 minuty

tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować

wlać ciasto i piec w 200C około 35-40 minut - zostawić upieczony do wystudzenia

gruszki szarki - obrać ze skórki, podzielić je na "cztery" i usunąć pestki

galaretka cytrynowa rozmieszana w 400ml gorącej wody

galaretki truskawkowe rozmieszane w 800ml gorącej wody

biszkopt podzielić na dwie połowy i jedną włożyć do formy

dobrze nasączyć sokiem z cytryny wymieszaną z wodą

na wierzch poukładać gruszki i dać połowę tężejącej galaretki truskawkowej - przykryć drugim blatem lekko docisnąć i do lodówki

polewę czekoladową stopić i dać na galaretkę - do lodówki aby zastygła

drugi blat nasączyć resztą soku dać gruszki i tężejącą galaretkę cytrynową i truskawkową - schować do lodówki

następnie dać gruszki i resztę galaretki truskawkowej - do lodówki schować

galaretkę agrestową rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody

zimną kremówkę 36% ubić na sztywno i na koniec miksując wlać pomału galaretkę

całe ciasto posmarować śmietaną i posypać kakaem - schować do lodówki na kilka godzin

ciasto jest przepyszne i szybko się zjada..........SMACZNEGO!!!