2014-04-17

zapiekany makaron muszle ze szpinakiem...

Składniki:


makaron muszle Royal Brand 10 sztuk, szynka wędzona 20 dag, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny 1 łyżeczka, ząbek czosnku 2 sztuki, szpinak świeży 300 gram, śmietana 1/2 szklanki, ser żółty 15 dag, kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, śmietana 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki


użyłam makaron muszle z mieszanki "makaron po seczuańsku" - pozostały makaron wykorzystam np. do gulaszu

makaron duże muszle ugotować w niesolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito, opłukać zimną wodą

cebulę, szynkę wędzoną lub ogonówkę pokroić na kostkę i na oleju rzepakowym usmażyć

do rondla dodać opłukane listki szpinaku i podsmażać z 2 minuty mieszając

do szpinaku dodać 1/2 szklanki śmietany 18% i zagotować mieszając

do naczynia żaroodpornego układać ciasno muszle nadziane szpinakiem

na muszlach ułożyć plastry sera żółtego - użyłam ser morski

śmietanę 1/2 szklanki dobrze wymieszać z jajkami i polać po wierzchu - w piekarniku 200C piec około 20-25 minut bez przykrycia do chrupiącej skórki

smaczne, syte jedzonko..........SMACZNEGO!!!