2014-04-22

z natki pietruszki pesto na ostro...

Składniki:


natka pietruszki 5 pęczków, ząbki czosnku 5 sztuk, oliwa - ile potrzeba, woda 1/2 szklanki, sól morska 1/2 łyżeczki, papryka marynowana 2 sztuki


opłukać pęczki pietruszki i odciąć zbędne łodygi

pęczki pociąć nożyczkami na mniejsze porcje i włożyć do dzbanka miksującego

dodać sól, obrane ząbki czosnku, 2 małe marynowane w oleju papryczki chilli lub świeże strączki

wlać wodę filtrowaną lub wodę zimną przegotowaną i zacząć miksować

dolewać oliwę tyle, aby pesto miało konsystencję majonezu light

schować do słoiczka i do lodówki

my lubimy posmarować pesto na tosty, dodać do sałatek, do sosów, do zup.............. SMACZNEGO!!!

Domowy Wyrób