2014-04-26

selerowo-ziemniaczane placki...

Składniki:


seler korzeniowy 1 większy, ziemniaki 12 średnie, przyprawa do ziemniaków 2 łyżki, jajka 1 duże, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana kwaśna - ile potrzeba


seler i ziemniaki obrać - połowę selera i 8 ziemniaków utrzeć w blenderze na tarce do ziemniaków - resztę selera i ziemniaków utrzeć w blenderze na tarce grubsze oczka = lub na tarce ręcznej

do masy dodać przyprawę do ziemniaków Prymat, jajko duże lub 2 mniejsze, mąkę, tartą bułkę i wszystko dobrze wymieszać

na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy

takie placki są chrupiące i lubimy je z kwaśną śmietaną..........SMACZNEGO!!!