2014-04-26

na drobiowych klopsach zupa jarzynowo-szpinakowa...

Składniki:


mięso mielone drobiowe 1/2 kg, jajko 1 sztuka, cebula biała 1 mała, Kucharek - uniwersalna 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziemniaki 6 większe, warzywa mrożone 750 gram, szpinak świeży lub mrożony 1 kubek, śmietana 12% 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku


mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, kaszką manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą

formować klopsy nieduże i obtaczać je w mące

do gotującej się wody wkładać klopsy i od chwili ich wypłynięcia na mniejszym ogniu gotować z 20 - 30 minut

ugotowane wyjąć cedzakiem na talerz

do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować je z 10 minut na średnim ogniu

następnie wsypać mrożoną zupę jarzynową i gotować z 10 minut

szpinak świeży sparzony na sicie pokroić i dodać do zupy, gotować z 5 minut

śmietanę słodką 12% wymieszać z 3 łyżkami mąki i zagęścić zupę mieszając

teraz do zupy włożyć klopsy

zupa jest pyszna z klopsami i syta.........SMACZNEGO!!!