2014-04-22

marynowane piersi kurczaka a`la zrazy...

Składniki:


piersi z kurczaka 4 duże/podwójne, musztarda kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz


umyte piersi włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za cienkie płaty mięsa

każdy płat nasmarować musztardą, nałożyć plastry cebuli, boczku, ogórka kiszonego i posypać pieprzem

ciasno zawinąć rolady takie, na jakie pozwala wielkość płatu rozbitego

roladki owinąć nicią i schować do woreczka do lodówki na całą noc aby się zamarynowały przyprawami, dodatkami

roladki obsypać mąką i na mocno gorącym oleju je obsmażyć z każdej strony

wlać wodę, kucharka i pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut

roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka

roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO!!!