2014-04-23

francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane...

Składniki:


pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba


pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć

do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić

następnie dodać pokrojone drobno pory i dusić z 2 minuty

następnie dodać szpinak liściasty /użyłam swój zamrożony/, dodać mięsko obrane z kości schabowych /wcześniej ugotowane w wywarze do zupy/

następnie doprawić do smaku kucharkiem, dodać zmiksowaną natkę pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać wszystko mieszając z 5 minut

rolkę ciasta rozwinąć i podzielić na 15 kwadratów - każdy wkładać do foremek silikonowych

do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/

piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta

SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać z oregano, 1/2 łyżeczką miodu, 2 łyżkami wodą filtrowaną lub przegotowaną i jest sos do babeczek

można je jeść ciepłe z sosem ale nam smakują też na zimno do gorącego barszczyku..............SMACZNEGO!!!



Pieczarkowy Tydzień 2014
javascript:;