BISZKOPT: jajka 3 sztuki, gorąca woda 3 łyżki, cukier 100 gram, cukier waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
DODATKI: gruszki w zalewie 350 ml, żelatyna 3 łyżeczki, gorąca woda 3/4 szklanki, śmietana 30 % 330 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, gorąca woda 1/2 szklanki, czekolada gorzka - ile potrzeba, płatki migdałowe - ile potrzeba
temperatura pokojowa składników na biszkopt
przepis jest na nie wysoki biszkopt - na duży podwoić składniki
całe jajka, cukier, cukier waniliowy utrzeć na "kogel-mogel" w robocie 6-8 minut na najwyższych obrotach lub mikserem
wymieszać obie mąki z proszkiem i przesiać
na średnich obrotach w trakcie wyrabiania wsypywać powoli do robota mąki wyrabiać na gładkie ciasto z 2 minuty
tortownica niska silikonowa 22cm
do formy niczym nie smarowanej wlać ciasto
piec w 200C około 35 minut do suchego patyczka - po upieczeniu zostawić uchylony piekarnik i biszkopt do wystudzenia - biszkopt nie opada i jest równy
wystudzony biszkopt przekroić długim, ostrym nożem na dwa blaty i można je skropić wodą z cytryną lub czym lubisz /ja użyłam herbatę z cytryną
użyłam swój wyrób na zimę: słoik pokrojonych gruszek w syropie - można użyć świeżych i poddusić je w cukrze
żelatynę namoczyć zimną wodą na 30 minut i mieszając zagrzać ale nie zagotować
letnią żelatynę połączyć z gruszkami w syropie - schować do lodówki i prawie stężałą dodać na blat biszkoptu
przykryć drugim blatem i schować do lodówki
galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i pomału dolewać galaretkę w trakcie ubijania
bitą śmietaną posmarować wierzch i boki ciasta
widelcem zrobić kratkę, posypać zmieloną gorzką czekoladą i posypać płatkami
migdałowymi
w sumie ciasto skromne ale w tej skromności jest pysznie smaczne ..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz