2014-04-21

drożdżowiec śliwkowy...

Składniki:


drożdże 1/2 kostki, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 100 gram, mąka tortowa 60 dag, śliwki 1/2 kg, cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 2 łyżki


ZACZYN: w miseczce drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka + 1 łyżeczką cukru i mąki - przykryć talerzykiem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu

jajka, cukier, szczypta soli, sok z cytryny utrzeć w robocie

do jajek wsypać mąkę przesianą, mleko, stopiony letni tłuszcz /palma/, wyrośnięty zaczyn

w robocie spiralami wyrabiać ciasto z 10 minut i zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę

ciasto wyrośnięte przez 1 minutę wyrobić i 3/4 ciasta dać do płaskiej formy silikonowej 24cm z kominkiem

na cieście ułożyć połówki śliwek i dać resztę ciasta

piec w 200C około 40 minut

LUKIER: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na dość płynny lukier i polać nim ciasto

taki drożdżowiec lubimy z masłem do kawy zbożowej z mlekiem............SMACZNEGO!!!