2014-03-19

żołądkowy gulasz...

Składniki:


1 kg żołądki z indyka, 1 sztuka większa cebula, 1 sztuka mała papryczka chilli, 1 łyżka kucharek, 2 łyżki masło klarowane, 4 szklanki woda, 1 kubek śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki,- do smaku maggi


z żołądków usunąć zanieczyszczenia i dobrze je opłukać

zagotować żołądki i wylać wodę - czynność powtórzyć 3x

wlać odpowiednią ilość wody i gotować na mniejszym ogniu do miękkości - około 45 minut, gdy są już dobre to wylać je na sito i ostudzone pokroić na mniejsze porcje

w rondlu na maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pokrojone żołądki i papryczkę chilli, kucharka

podsmażyć mieszając z 5 minut - wlać wodę i zagotować

śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, wsypać natkę pietruszki i maggi do smaku

taki gulasz lubimy z ryżem lub ziemniakami lub bułką..........SMACZNEGO!!!