2014-03-19

"włoskie" gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami...

Składniki:


1 sztuka kapusta włoska większa, 2 sztuki saszetka kasza gryczana, 1/2 kg mielone wieprzowo-wołowe, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka papryka ostra, 30 dag pieczarki + 1 cebula zmiksowane + 1 łyżka masła, 1 puszka mała koncentrat pomidorowy, 2 łyżki śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, - do smaku maggi


z kapusty włoskiej wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka z gotującą wodą - ściągać sparzone liście, gdy przestygną ścinać grubą żyłę głąbową, aby się lepiej liście zawijały

torebki kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie

pieczarki zmiksować w pojemniku blendera z cebulą i na łyżce masła je podsmażyć

w misce wymieszać dobrze kaszę, mielone mięso, jajko, pieczarki, kucharka, paprykę

na każdy liść nakładać odpowiednia porcję farszu i ciasno zawijać liście

do dużego garnka z wkładem do gotowania na parze układać gołąbki, wlać 2 litry wody i pod przykryciem gotować z 40 minut na średnim ogniu

przestudzone gołąbki wyjąć z garnka, wodę z gotowania przelać do mniejszego rondla, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować

śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, do smaku można dodać maggi można podać z tłuczonymi ziemniakami lub same gołąbki zajadać...........SMACZNEGO!!!