Składniki:
1 sztuka kapusta włoska większa,
2 sztuki saszetka kasza gryczana,
1/2 kg mielone wieprzowo-wołowe,
2 łyżeczki kucharek,
1 sztuka jajka,
1 łyżeczka papryka ostra,
30 dag pieczarki + 1 cebula zmiksowane + 1 łyżka masła,
1 puszka mała koncentrat pomidorowy, 2 łyżki śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, - do smaku maggi
z kapusty włoskiej wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka z gotującą wodą - ściągać sparzone liście, gdy przestygną ścinać grubą żyłę głąbową, aby się lepiej liście zawijały
torebki kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie
pieczarki zmiksować w pojemniku blendera z cebulą i na łyżce masła je podsmażyć
w misce wymieszać dobrze kaszę, mielone mięso, jajko, pieczarki, kucharka, paprykę
na każdy liść nakładać odpowiednia porcję farszu i ciasno zawijać liście
do dużego garnka z wkładem do gotowania na parze układać gołąbki, wlać 2 litry wody i pod przykryciem gotować z 40 minut na średnim ogniu
przestudzone gołąbki wyjąć z garnka, wodę z gotowania przelać do mniejszego rondla, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować
śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, do smaku można dodać maggi
można podać z tłuczonymi ziemniakami lub same gołąbki zajadać...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz