Składniki:
1 sztuka kapusta włoska,
2 szklanki ryż + 1 łyżka kucharek,1/2 kg mielone z łopatki,
1 opakowanie "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand,
1 sztuka jajko,
1 łyżeczka pieprz mielony,
2 litry woda,
1 łyżka olej rzepakowy,
3 łyżeczki koncentrat pomidorowy + 3 łyżki śmietana słodka 18% + 4 łyżki mąka pszenna + 1 łyżka cukier + do smaku maggi
z kapusty wyciąć głąb i włożyć główkę do gotującej się wody - ściągać z kapusty sparzone liście i jak przestygną pościnać nerw głąbowy, aby lepiej się zawijały liście
ryż do miękkości ugotować z kucharkiem i wylać na sito
do ryżu dodać mielone, jajko, pieprz, całe opakowanie przyprawy do pieczeni wołowej i wszystko dobrze ręką wymieszać
na każdy liść nakładać odpowiednią porcję farszu i ciasno zawijać liście
na dno garnka rozłożyć sitko do gotowania na parze i nami układać gołąbki - nie przypali się kapusta na dnie garnka
wlać teraz wodę i polać olejem gołąbki - można też je skropić maggi
pod przykryciem gotować z 40 minut i zostawić do ostudzenia
wodę z gołąbków wlać do mniejszego garnka i dodać koncentrat, śmietanę, mąkę, cukier i mieszając rózgą zagotować i zagęścić sos
gołąbki z dodatkiem tej przyprawy są smaczne i wyjątkowe, smakują z sosem jak i bez sosu........POLECAM......SMACZNEGO!!!
"sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, naturalne liofilizaty - skład: cebula, czosnek, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, cukier, sól morska - opakowanie: 45 gram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz