2014-03-21

smaczne gołąbki z przyprawą do pieczeni wołowej...

Składniki:


1 sztuka kapusta włoska, 2 szklanki ryż + 1 łyżka kucharek,1/2 kg mielone z łopatki, 1 opakowanie "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka pieprz mielony, 2 litry woda, 1 łyżka olej rzepakowy, 3 łyżeczki koncentrat pomidorowy + 3 łyżki śmietana słodka 18% + 4 łyżki mąka pszenna + 1 łyżka cukier + do smaku maggi


z kapusty wyciąć głąb i włożyć główkę do gotującej się wody - ściągać z kapusty sparzone liście i jak przestygną pościnać nerw głąbowy, aby lepiej się zawijały liście

ryż do miękkości ugotować z kucharkiem i wylać na sito

do ryżu dodać mielone, jajko, pieprz, całe opakowanie przyprawy do pieczeni wołowej i wszystko dobrze ręką wymieszać

na każdy liść nakładać odpowiednią porcję farszu i ciasno zawijać liście

na dno garnka rozłożyć sitko do gotowania na parze i nami układać gołąbki - nie przypali się kapusta na dnie garnka

wlać teraz wodę i polać olejem gołąbki - można też je skropić maggi

pod przykryciem gotować z 40 minut i zostawić do ostudzenia

wodę z gołąbków wlać do mniejszego garnka i dodać koncentrat, śmietanę, mąkę, cukier i mieszając rózgą zagotować i zagęścić sos

gołąbki z dodatkiem tej przyprawy są smaczne i wyjątkowe, smakują z sosem jak i bez sosu........POLECAM......SMACZNEGO!!!

"sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, naturalne liofilizaty - skład: cebula, czosnek, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, cukier, sól morska - opakowanie: 45 gram