2014-03-15

schabowy z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną...

Składniki:


2 sztuki kotlet schabowy bez kości, 1 sztuka jajko, - sól, pieprz do smaku, - ile potrzeba tarta bułka z mąką pszenną, 1/4 kostki smalec, 1 szklanka kasza gryczana, 25 dag pieczarki,1 łyżka oleju, 1 sztuka mała cebula, - kucharek i pieprz do smaku,2 szklanki woda, 2 łyżki śmietana słodka 18% i 1 łyżka mąka pszenna, - surówka jaką lubisz


schabowe umyć, osuszyć i w woreczku rozbić tłuczkiem

jajko roztrzepać z solą i pieprzem i włożyć schabowe rozbite na 10 minut

tartą bułkę wymieszać z mąką w proporcji 2:1, schabowe obtaczać w panierce i na gorącym smalcu smażyć na rumiano schabowe

pieczarki obrane pokroić na pół talarki i na oleju je usmażyć dodając pokrojoną cebulę

pieczarki solimy na sam koniec smażenia, nie puszczą wody i są jędrniejsze

do smaku dodać pieprz, wlać wodę i zagotować, sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką

kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i wylać na sito

podać np. z surówką z pora z mojego przepisu "TUTAJ" lub z czym lubisz..........SMACZNEGO!!!