Składniki:
1,5 kg kości schabowych z mięskiem,
4 sztuki ziele angielskie,
4 sztuki liście laurowe,
4 sztuki marchew,
1 sztuka seler mały,
1 sztuka pietruszka większa
CIASTO: 4 szklanki mąka tortowa,
2 łyżki olej rzepakowy,
około 1,5 szklanki wrzątku,1 łyżeczka płaska soli
OKRASA: 15 dag wędzonej słoniny, 4 sztuki cebula
kupuję kości schabowe z dość dużą ilością mięska i gotuję wywar na zupy, który zamrażam porcjami
mięso obrane wykorzystuję jako farsze do pierogów, naleśników, pyz, sosu do placków ziemniaczanych
kości schabowe zalać wodą - zagotować i wodę wylać a kości opłukać
teraz kości zalać odpowiednią ilością wody i gotować do miękkości - pod koniec gotowania dodać warzywa potrzebne do farszu
ostudzone kości obrać z mięska - włożyć do pojemnika blendera z warzywami i wszystko zmiksować - obrać kości dokładnie, aby nie było kosteczek, to nóż blendera nie złamie się
farsz do smaku wg uznania doprawić kucharkiem, pieprzem, majerankiem
ciasto na pierogi wyrabiam w robocie, dlatego używam wrzątku - takie ciasto jest delikatne
do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej i zacząć mieszać - dolewać tyle wody aby ciasto było sprężyste i wyrobione na kulę - użyłam około 1,5 szklanki wrzątku
gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i zostawić na 15 minut
stolnicę podsypać mąką i z ciasta odciąć porcję do wałkowania na cieniutki placek
szklanką wykrawać krążki, kłaść pełną łyżeczkę farszu i zlepiać palcami pierogi
wrzucać na gotującą się wodę z 1 łyżką oleju i posoloną do smaku
po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty i cedzakiem wykładać na talerz, słoninę i cebulę pokroić w kosteczkę, do podsmażonej słoniny wsypać cebulę i zeszklić na złocisto..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz