2014-03-14

mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą...

Składniki:


1,5 kg kości schabowych z mięskiem, 4 sztuki ziele angielskie, 4 sztuki liście laurowe, 4 sztuki marchew, 1 sztuka seler mały, 1 sztuka pietruszka większa

CIASTO: 4 szklanki mąka tortowa, 2 łyżki olej rzepakowy, około 1,5 szklanki wrzątku,1 łyżeczka płaska soli

OKRASA: 15 dag wędzonej słoniny, 4 sztuki cebula


kupuję kości schabowe z dość dużą ilością mięska i gotuję wywar na zupy, który zamrażam porcjami

mięso obrane wykorzystuję jako farsze do pierogów, naleśników, pyz, sosu do placków ziemniaczanych

kości schabowe zalać wodą - zagotować i wodę wylać a kości opłukać

teraz kości zalać odpowiednią ilością wody i gotować do miękkości - pod koniec gotowania dodać warzywa potrzebne do farszu

ostudzone kości obrać z mięska - włożyć do pojemnika blendera z warzywami i wszystko zmiksować - obrać kości dokładnie, aby nie było kosteczek, to nóż blendera nie złamie się

farsz do smaku wg uznania doprawić kucharkiem, pieprzem, majerankiem

ciasto na pierogi wyrabiam w robocie, dlatego używam wrzątku - takie ciasto jest delikatne

do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej i zacząć mieszać - dolewać tyle wody aby ciasto było sprężyste i wyrobione na kulę - użyłam około 1,5 szklanki wrzątku

gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i zostawić na 15 minut

stolnicę podsypać mąką i z ciasta odciąć porcję do wałkowania na cieniutki placek

szklanką wykrawać krążki, kłaść pełną łyżeczkę farszu i zlepiać palcami pierogi

wrzucać na gotującą się wodę z 1 łyżką oleju i posoloną do smaku

po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty i cedzakiem wykładać na talerz

słoninę i cebulę pokroić w kosteczkę, do podsmażonej słoniny wsypać cebulę i zeszklić na złocisto..........SMACZNEGO!!!