2014-03-19

babeczki z masą krówkową i śliwkami...

Składniki:


2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 szklanka mleko, 3/4 szklanki cukier 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soda, - ile potrzeba masa krówkowa, - ile potrzeba śliwki bez pestek odmrożone lub świeże, 1 szklanka śmietana 30% + 1 łyżka cukier puder + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej, - ile potrzeba czekolada mielona


jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą

wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak"

foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki - 1 łyżkę ciasta na wierzch

piec w 200C około 20-25 minut - zostawić do do wystudzenia

żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody mieszając i ostudzić

zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno - na koniec dać żelatynę

szprycką nakładać na babeczki śmietanę i posypać zmieloną czekoladą.........SMACZNEGO!!!