2014-02-23

ciasto gruszkowe z migdałami...

Składniki:


3 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1/2 kostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia

DODATKI: 5 średnie gruszki, 1 opakowanie polewa czekoladowa gotowa, 1 opakowanie migdały, - ile potrzeba kardamon


jajka, cukier, miękki tłuszcz zmiksować mikserem - masa będzie zważona , ale to ma tak być

do masy wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto

tortownica 24cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować tłuszczem i tartą bułką

ciasto dać do blaszki i na wierzchu powkładać połówki obranych gruszek i posypać je kardamonem

piec w 200C około 40 minut i zostawić ciasto do wystudzenia

rozpuszczoną polewą polać po gruszkach i posypać migdałami - zostawić do zastygnięcia

ciasto jest tylko pysznie smaczne........SMACZNEGO!!!