2014-01-18

soczyste mielone ze śmietaną na obiad...

Składniki:


60 dag mielone z łopatki, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 2 łyżeczki kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 1 łyżeczka kurkuma, 1,5 łyżki śmietana gęsta słodka, 1 łyżka tarta bułka, 1 sztuka cebula, - ile potrzeba ziemniaki tłuczone, - jaką lubisz surówka, - ile potrzeba olej rzepakowy


dzięki śmietanie mielone są soczyste, puszyste a pomysł na jej użycie zasugerował użytkownik portalu DS Christopher w przepisie na podobne mielone z użyciem śmietany, ja mielone zrobiłam po swojemu ale ze śmietaną.... i warto takie mielone właśnie smażyć

bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć z wody

dodać do mielonego mięsa i dodać śmietanę 18%, kucharka, pieprz mielony, tartą bułkę, kurkumę i wszystko dobrze wymieszać ręką

cebulę pokrojoną zeszklić na łyżce oleju i przestudzoną dodać do mięsa i dodać paprykę zmieloną suszoną ostrą i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut

formować owalne mielone i smażyć na bardzo rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron

usmażone mielone pod przykryciem na średnim ogniu poddusić z 5 minut

do ugotowanych ziemniaków dodać ze 4 łyżki tłuszczu po smażeniu kotletów i utłuc je tłuczkiem

mielone i ziemniaki podać np. z zasmażanymi buraczkami.......SMACZNEGO!!!