Składniki:
60 dag mielone z łopatki,
1 sztuka bułka namoczona w wodzie,
2 łyżeczki kucharek,
1 łyżeczka papryka ostra,
1 łyżeczka kurkuma,
1,5 łyżki śmietana gęsta słodka,
1 łyżka tarta bułka,
1 sztuka cebula,
- ile potrzeba ziemniaki tłuczone,
- jaką lubisz surówka,
- ile potrzeba olej rzepakowy
dzięki śmietanie mielone są soczyste, puszyste a pomysł na jej użycie zasugerował użytkownik portalu DS Christopher w przepisie na podobne mielone z użyciem śmietany, ja mielone zrobiłam po swojemu ale ze śmietaną.... i warto takie mielone właśnie smażyć
bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć z wody
dodać do mielonego mięsa i dodać śmietanę 18%, kucharka, pieprz mielony, tartą bułkę, kurkumę i wszystko dobrze wymieszać ręką
cebulę pokrojoną zeszklić na łyżce oleju i przestudzoną dodać do mięsa i dodać paprykę zmieloną suszoną ostrą i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut
formować owalne mielone i smażyć na bardzo rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron
usmażone mielone pod przykryciem na średnim ogniu poddusić z 5 minut
do ugotowanych ziemniaków dodać ze 4 łyżki tłuszczu po smażeniu kotletów i utłuc je tłuczkiem
mielone i ziemniaki podać np. z zasmażanymi buraczkami.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz