2014-01-24

pieczony sernik jogurtowy z marcepanem...

Składniki:


4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 800 ml jogurt naturalny, 2 opakowania budyń śmietankowy, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 175 gram marcepan w czekoladzie, 180 gram biszkopty okrągłe, - ile potrzeba cukier puder


pianę z białek o temperaturze pokojowej ubić na sztywno

żółtka, cukier ubić mikserem na kogel-mogel

marcepan w czekoladzie pokroić na małe kawałeczki

do masy jajecznej dodać jogurt naturalny, budynie, olej i dobrze mikserem wymieszać

do masy jogurtowej dodać ubitą pianę i a wolnych obrotach miksera wymieszać

do masy jogurtowej dodać marcepan i wymieszać łyżką

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i na dno rozłożyć biszkopty - boków nie smarować niczym

na biszkopty wylać masę jogurtową i piec w 200C około 45 minut

po upieczeniu zostawić ciasto w blaszce do wystudzenia

posypać ostudzone ciasto cukrem pudrem

jogurtowy sernik jest wilgotny, puszysty i przypomina smakiem sernik z sera.........SMACZNEGO!!!