2013-12-01

zielona papryka marynowana...

Składniki:


2 kg papryka zielona, 1 łyżka sól

MARYNATA: 1 szklanka ocet 10 %, 10 szklanek woda, 2 łyżki cukier, 10 sztuk ziele angielskie, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki pieprz czarny ziarna, 2 łyżki gorczyca


z papryki usunąć ze środka miąższ i pestki, opłukać

pokroić na 4 części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc

teraz paprykę z miski dać na sito, aby woda puszczona odciekła dobrze

do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżce oleju rzepakowego

zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików

po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć dobrze słoiki

pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut postawione na denkach w garnku

ostudzone słoiki schować w ciemne i chłodne miejsce........SMACZNEGO!!!