2013-12-22

rosołek z makaronem "zacierki"...

Składniki:


80 dag szponder wołowy, 1/2 sztuki kurczak, 5 litrów woda, 1 sztuka seler korzeniowy, 2 sztuki pietruszka korzeń, 6 sztuk marchew, 1 sztuka por, 3 sztuki liście laurowe, 5 sztuk ziele angielskie, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi, 30 dag makaron zacierki, - do smaku natka pietruszki

zagotować szponder, kurczaka w niewielkiej ilości wody i tę wodę wylać

teraz mięsa zalać 5 l wody i zagotować, gotować na mniejszym ogniu bez przykrycia

dodać warzywa, ziele i liście - pod koniec gotowania wsypać vegetą

do smaku przyprawić pieprzem i maggi

szponder mielę do farszu na pierogi a z kurczaka robię potrawkę do ryżu

makaron "zacierki" ugotowany odlać na sito

rosołek podać z marchewką, makaronem i natka pietruszki........SMACZNEGO!!!