2013-12-22

galaretka z kurczaka z fasolką czerwoną...

Składniki:


1 podwójna pierś, 2 sztuki uda kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1,5 litra woda, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku pieprz czarny mielony, 1 puszka fasolka czerwona, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba cytryna, 1 opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku

pierś, uda zagotować i zebrać "szumy"

gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar będzie klarowny do galaretki

pod koniec gotowania dodać vegetę i maggi

przestudzone mięso pokroić w kostkę, dodać odsączoną fasolkę czerwoną i pokrojoną marchewkę

żelatynę na litr wywaru rozpuścić w 3/4 litra gorącego rosołu i wlać do mięsa

do smaku dodać pieprz, natkę pietruszki i wymieszać w naczyniu, ja użyłam szklanej keksówki

schować do lodówki najlepiej na całą noc - podawać z cytryną........SMACZNEGO!!!