2013-11-10

ucieraniec przekładany makiem i jabłkami ze śmietaną galaretkową...

Składniki:


1/2 kostki masło lub margaryna, 3 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 400 gram gotowa masa makowa, 6 sztuk szara reneta jabłka, 1 opakowanie budyń śmietankowy, 250 ml śmietana kremówka, 1 sztuka galaretka truskawkowa


szarą renetę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka - dodać 2 łyżki cukru i 1 budyń wsypać - wymieszać

miękkie masło, jajka, cukier dobrze utrzeć mikserem

dodać mąkę przesianą z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką

na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta - na cieście rozsmarować masę makową / połowę z puszki, resztę schować do lodówki do innego ciasta

na masie makowej rozłożyć jabłka a na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut

galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić

śmietanę 36% 25ml ubić na sztywno i dodać powoli tężejącą galaretkę w trakcie ubijania

na wystudzone ciasto nałożyć szprycą śmietanową galaretkę

ciasto jest smaczne i szybko się zjada...... SMACZNEGO!!!