2013-11-29

śledzie smażone w zalewie słodko-kwaśnej z papryką...

Składniki:


1,5 kg śledzie świeże, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba vegeta, - ile potrzeba pieprz czarny mielony, 350 ml papryka marynowana, 4 sztuki cebula biała, 4 sztuki ziele angielskie, 4 sztuki liście laurowe, 2 łyżki cukier, 1 szklanka ocet 10 %, 4 szklanki woda


śledzie kupiłam już oczyszczone u rybaków: bez głów i wnętrzności, dobrze umyte pod zimną wodą osuszyć na ręczniku papierowym

do reklamówki wsypać mąkę, pieprz, vegetę i włożyć śledzie i w tej reklamówce potrząsając nią śledzie obsypać - ten sposób nie brudzi blatu mąką

na gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie i przekładać je do dużej miski

do usmażonych śledzi wlać marynatę z papryki i dodać paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki

w garnuszku zagotować wodę, cebulę pokrojoną, ziele i liście laurowe, cukier i wlać gorącą do śledzi z papryką

ostudzone schować do lodówki, najlepsze są po dwóch dniach........SMACZNEGO!!!