Składniki:
1,5 kg śledzie świeże,
1 szklanka mąka pszenna,
- ile potrzeba olej rzepakowy,
- ile potrzeba vegeta,
- ile potrzeba pieprz czarny mielony,
350 ml papryka marynowana,
4 sztuki cebula biała,
4 sztuki ziele angielskie,
4 sztuki liście laurowe,
2 łyżki cukier,
1 szklanka ocet 10 %,
4 szklanki woda
śledzie kupiłam już oczyszczone u rybaków: bez głów i wnętrzności, dobrze umyte pod zimną wodą osuszyć na ręczniku papierowym
do reklamówki wsypać mąkę, pieprz, vegetę i włożyć śledzie i w tej reklamówce potrząsając nią śledzie obsypać - ten sposób nie brudzi blatu mąką
na gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie i przekładać je do dużej miski
do usmażonych śledzi wlać marynatę z papryki i dodać paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki
w garnuszku zagotować wodę, cebulę pokrojoną, ziele i liście laurowe, cukier i wlać gorącą do śledzi z papryką
ostudzone schować do lodówki, najlepsze są po dwóch dniach........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz