2013-11-16

jabłka cynamonki w cieście ucieranym...

Składniki:


3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżka cukier waniliowy, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8 połówek jabłka średnie, - ile potrzeba cynamon

jajka, zimne masło, cukier zmiksować mikserem - masa będzie "zważona" ale to ma tak być

wsypać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto

tortownica 24cm - papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i tartą bułką

ciasto rozsmarować na blaszce

umyte jabłka przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i skórka na dól poukładać na cieście

każde jabłko posypać po 1/2 łyżeczki cynamonu

piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka i zostawić wyjęte z blaszki do ostudzenia

ciasto mi smakuje z kawą zbożową z mlekiem........SMACZNEGO!!!