2013-10-20

pulpety drobiowe w sosie z pomidorów i czosnku...

Składniki:


3/4 kg mielone drobiowe, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 2 łyżki kaszka manna, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony

SOS: 6 sztuk pomidory. 8 sztuk czosnek ząbki. 1/2 pęczka natka pietruszki. 2 łyżki olej rzepakowy. 4 szklanki wywar z klopsików 1 kubek śmietana. 3 łyżki mąka pszenna. 1,5 łyżeczki vegeta, - do smaku maggi


mielone drobiowe wyrobić dobrze z podanymi składnikami

formować małe pulpety i wkładać je do gotującej się wody - około 3 litry - wywar co zostanie to zamrażam i dodaję np. do zupy ziemniaczanej

po wypłynięciu gotować na małym ogniu z 15 minut

na oleju zeszklić pokrojone ząbki czosnku

dodać zmiksowane ze skórka pomidory i posiekaną natkę pietruszki

podsmażać z 5 minut mieszając i wlać wywar z klopsików

zagotować i zagęścić sos wymieszaną mąką ze śmietaną słodką 12%

do sosu włożyć klopsiki

podać np. z ziemniakami surówką z kapusty lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!!