2013-10-12

leniwa drożdżówka ze śliwkami...

Składniki:


1/2 kostki drożdże świeże, 2 sztuki jajka, 1 szklanka mleko letnie, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1/2 szklanki cukier, - szczypta sól, 2,5 szklanki mąka tortowa, 1 sztuka skórka z cytryny, 1/2 kg śliwki


drożdże pokruszyć do miski i dodać cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko i zostawić przykryte talerzem BEZ MIESZANIA na całą noc na blacie kuchennym

do zaczynu wsypać przesiana mąkę i sok z cytryny

drewnianą łyżką wyrobić ciasto z 5 minut

forma silikonowa 26 cm - ciasto przełożyć do formy i na wierzchu poukładać połówki śliwek

piec w 200C około 40 minut

lukier nie za gęsty: ile potrzeba cukier puder wymieszać ze śmietaną

ciasto polukrować i zostawić do wystudzenia

pyszna leniwa drożdżówka ze śliwkami........SMACZNEGO!!!

owoce można dać jakie się ma i lubi...