2013-09-12

karkówkowe kotlety w kukurydzianej panierce...

Składniki:


2 kotlety karkówka bez kości, 1 sztuka jajka, 1/2 łyżeczki olej rzepakowy, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka vegeta, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 1/2 kg marchewka z masłem, 1 szklanka płatki kukurydziane


z porcji karkówki b/kości odciąć dwa kotlety i dobrze rozbić je tłuczkiem

jajko wymieszać z pieprzem, przyprawą kucharka i olejem - panierka lepiej się trzyma

płatki zmiksować w blenderze

kotlety zanurzyć w jajku i obtoczyć je płatkami kukurydzianymi

smażyć na rumiano na gorącym oleju i pod przykryciem dusić je z 5 minut

ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać je i pokroić w talarki

marchew obraną i pokrojoną w słupki ugotować, doprawić łyżką masła, solą do smaku i i łyżeczką tartej bułki - wymieszać

kotlety podać z ziemniakami, marchewką i można polać ciut tłuszczykiem ziemniaki...........SMACZNEGO!!!