2013-07-20

gołąbki bardziej ryżowe w młodej kapuście...

Składniki:


1/2 kg ryż biały, 1/2 kg mielone wieprzowe, 2 sztuki jajka, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżka vegeta, 1 pęczek koperek siekany, 1 duża kapusta młoda, 6 duże pomidory, 1 duża cebula, - do smaku maggi, śmietana, 4 łyżki mąka pszenna
ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko i odcedzić na sicie

do zimnego ryżu dodać mięso, jajka, cebulę pokrojoną, pieprz, vegetą i dobrze ręką wymieszać

dodać posiekany koperek i wymieszać

młoda kapusta nie za mocno zbita

wyciąć nożem głąb i w gotującej wodzie sparzać główkę zdejmując liście

z wystudzonych liści usunąć gruby nerw

na liść nakładać porcję mięsa i zawijać ciasno liść

na patelni na smalcu podsmażyć z obu stron gołąbki

na dnie dużego garnka rozłożyć sito i układać na nim gołąbki - GOŁĄBKI SIĘ NIE PRZYPALĄ NA DNIE GARNKA

wlać z 2 litry wody i pod przykryciem gotować z 40 minut na średnim ogniu

wywar z gołąbków odlać do rondla i dodać zmiksowane pomidory - zagotować

do smaku doprawić maggi

sos zagęścić śmietaną 12 % wymieszaną z mąką i dodać koperek

lubimy gołąbki z większą ilością ryżu a mniej mięsa.........SMACZNEGO!!!

GOŁĄBKI ZAMRAŻAM ALE TYLKO SUROWE - PO ODMROŻENIU PODSMAŻAM NA PATELNI POTEM DUSZĘ POD PRZYKRYCIEM I ROBIĘ SOS